چه موسیقی در کافه پخش کنیم؟ اصلا پخش موسیقی مهم است یا نه؟
امروزه یکی از دغدغههای مهم صاحبان کافهها، فستفودها و سایر مجموعههای نوشیدنی و غذایی در ایران پخش موسیقی شدهاست، به ویژه که پخش نوع موسیقی با سختگیری از جانب دولت و مردم همراه میشود.
ذهن و روان انسان برای کسب حس مطلوب از محیطی که در آن قرار دارد، به شرایط محیطی توجه ویژهای دارد. آن چیزی که گیرندههای حسی و عصبی دریافت میکنند شرایط محیطی بر اساس آن سنجیده میشود. دمای متعادل محیط، روشنایی کافی، تمیز و مرتب بودن محیط، بوی خوب و صدای خوب در محیط دقیقا آن چیزهایی هستند که مشتریها را میتوانند راضی همراه با احساس خوب نگه دارند.
قبل از شروع مبحث اصلی، با چند نکته میخواهم این موضوع را به شما اثبات کنم. اغلب اوقات از جایی که قبلا در آن به مشاجره و دعوا پرداختهاید حس بدی کسب میکنید. همچنین مکانی که با معشوقهیتان و یا دوستان صمیمیتان به آنجا رفتهاید و حس خوبی کسبکردهاید را خوب به خاطر میسپارید و مایلید دوباره به آنجا بروید. آهنگی که قبلا گوش کردهاید و از آن حس خوبی کسب کردهاید را مایلید آنقدر گوش کنید تا برایتان تکراری شود. اینها مثالهایی بودند که به درک بهتر احساسات و عواطف انسانی در ناخودآگاه ذهنی به ما کمک کردند.
اگر اهمیت ناخودآگاه ذهنی انسان را بدانید و خوب در مورد آن مطالعه کرده باشید، به نوع موسیقی در کافهیتان همیشه دقت میکنید و از آن غافل نمیشوید.
ناخودآگاه ذهنی به این موضوع اشاره میکند که بسیاری از رفتارها و تمایلات انسانها صرفا ارادی نیستند و انسانها بدون آنکه خودشان توجه کنند و بخواهند، بسیاری از رفتارها را انجام میدهند. موسیقی خوب میتوانند ناخوداگاه ذهنی مشتریها را نسبت به کافه یا رستورانتان مثبت رقم بزند.
از زمانی که اولین قهوه خانهها در ایران و اولین کافیشاپها در اروپا شکل بگیرند، انواع گوناگونی از موسیقیها و نمایشها برای کسب رضایت مشتری وجود داشتهاند. اجرای موسیقی زنده، نقالی در ایران، پخش موسیقی با گرامافون و اکنون پخش موسیقی با انواع تکنولوژیها از قدیم تا به حال وجود داشتهاند. پس از انقلاب در ایران، پخش موسیقی در مکانهای عمومی کمتر شد ولی در سالهای اخیر با تغییر رویکرد دولت محترم و تغییر فرهنگ مردم، در مکانهای عمومی انواع موسیقیها با توجه به فرهنگ مردم و طیف مشتریها در کافهها پخش میشوند.
به عنوان مدیر کافه یا رستوران اینکه موسیقی پخش کنیم و یا موسیقی پخش نکنیم، کاملا تصمیم با خودتان است، اما به عنوان برادر کوچکتان عرض میکنم؛ اگر از موسیقیهای شلوغ با ریتم تند خسته میشوید، موسیقیهای بیکلام و آرام پخش کنید. نکات زیر میتوانند در پخش یک موسیقی خوب به شما کمک کنند.
موسیقی مانع از ازدحام صدای سایر افراد (مشتریها و پرسنل) میشود و نوعی حریم خصوصی ایجاد میکند؛ از این جهت که مشتری اطمینان پیدا میکند که صدایش را کسی دیگر نمیتواند بشنود. در جایی که موسیقی پخش نمیشود، صدای حرفزدن مشتریها با هم، صدای آشپزخانه و دستگاهها (مانند بلندر)، صدای حرف زدن پرسنل با هم (که گاهی شوخی و خنده و گاهی با لحن تند و عصبانیاست) و .. میتواند آزار دهنده باشد. در عوض موسیقی جای این همه شلوغی را میگیرد و به جایش احساس خوبی به مشتریها منتقل میکند.
نوع موسیقی که پخش میکنید میتواند روی فروش بیشتر تاثیر گذار باشد. شما باید نوع موسیقی مورد نظرتان را با توجه به طیف مشتریهایتان، قوانین جامعه (و یا حکومتی) انتخاب کنید.
در هر کشوری باید آنچه را پخش کنید که عواقب بدی (چه از نظر قانونی و چه از نظر اخلاقی و فرهنگی) به همراه نداشته باشید. در آلمان نمیتوانید موسیقی که در طرفداری از حزب نازی است را پخش کنید. در روسیه نمیتوانید آهنگهای سیاسی (مثلا مربوط به جنگ اکراین) را پخش کنید. در هر کشوری یکسری قوانین وجود دارد و در ایران هم قوانینی مربوط به پخش موسیقی (چه از سوی مردم و چه از سوی دولت ) وجود دارد. پخش آهنگ سیاسی عواقبی از سوی حکومت به همراه دارد و پخش آهنگ کودکانه (مناسب مهد کودک) هم عواقبی از سوی مشتریان بزرگسال به همراه دارد. هر موسیقی جایگاه مناسب پخش خودش را میطلبد.
پخش موسیقی بیکلام یا باکلام به فضای کاری شما مربوط است. در فضاهای کلاسیک که نوع معماری آنها نیز کلاسیک است و عموما غذاهای کلاسیک (چه ایرانی و چه ایتالیایی، فرانسوی، چینی و …) سرو میشود، موسیقی بیکلام یا با کلام آرام متناسب با همان سبک معماری باید پخش کنید. نمیتوانید در چنین فضای موسیقی رپ آمریکایی پخش کنید. در لژهای خانوادگی، کافهتریاها و … پخش موسیقی پاپ (چه ایرانی و چه خارجی) رواج دارد.
برای پخش موسیقی باید به نکاتی مانند سبک معماری، طیف مشتریان، شرایط کاری و تحمل روانی خودتان و پرسنل دقت کنید. زمان خلوتی و یا شلوغی نیز در پخش نوع موسیقی دقت داشته باشید. سعی کنید در زمانی که کافه یا رستوران خلوت است آهنگی آرام پخش کنید تا خودتان و پرسنل از آرامش خوبی برخوردار باشید و در زمان شلوغی میتوانید آهنگهای شاد و با ریتم تند پخش کنید تا هم سر و صدای مشتریان و محیط به گوش نرسد و هم انرژی پرسنل بیشتر شود.
تجهیزاتی که با آنها موسیقی پخش میکنید بسیار مهم هستند. سعی کنید صدای موسیقی در همهجای کافه یا رستوران شنیده شود و درمحیط بار یا آشپزخانه صدا کمتر باشد. از یک اسپیکر (بلندگو یا باند) استفاده نکنید، بلکه سعی کنید تعدادی پخشکننده در همهجای سالن و محیط به خوبی نصب شده باشند. بلندای سقف نیز در تعداد و چینش و نوع پخشکنندهها تاثیرگذار است. انتخاب، خرید، چینش و نصب تجهیزات پخش موسیقی را حتما با مشورت متخصص انجام دهید.
سبک موسیقی که پخش میکنید به نکات زیر مربوط میشود. جنسیت مشتریان (بیشتر آقایان یا بانوان : مثلا قهوه فروشیها بیشتر طیف مشتریانشان آقایان است و کافهها بانوان نیز طیف مشتریانشان جنسیت مذکر نیست. مردان اغلب به موسیقیهایی با ریتم تند و با کلام، روی خوش نشان میدهند و زنان به موسیقیهای آرام ( ویولون و پیانو) بیشتر روی خوش نشان میدهند. البته این بک بحث کلی است ودر مورد اثبات علمی آن مطمئن نیستیم.
ردهی سنی مشتریان : نوجوانان علاقهی موسیقایی تند و با کلام دارند و کمتر به موسیقیهای سنتی روی خوش نشان میدهند و همانطور که در جامعه میبینیم اغلب جوانان و نوجوانان موسیقیهای جدید پاپ، رپ، دیپ هاوس، راک و .. گوش میدهند در حالی که افراد بالای ۴۰ سال به موسیقیهای سنتی (چه ایرانی و چه خارجی) و موسیقیهای آرام و کلاسیک علاقه منداند.
دکوراسیون و معماری : در محیطی که معماری آن سنتی است نمیتوانید آهنگی که در باشگاه ورزشی پخش میشود را پخش کنید. سبک موسیقی را با توجه به معماری بسنجید.
زمینهی شغلی : در فستفود ها و آبمیوهبستنی فروشیها اغلب آهنگهای شاد با ریتم تند و باکلام پخش میکنند تا اشتهای مشتریان زیاد شود. در کافههایی که بیشتر محلی برای قرار گذاشتن و آرامشدن است اغلب آهنگهای ملایم و آرام پخش میکنند.
روشنایی محیط و رنگهای به کار رفته در دکوراسیون : ریتم تند آهنگ در فضایی که محیط آن چوبی و تاریک است ( مانند کافهها) نمیتوان آهنگ با ریتم تند پخش کرد. وقتی چشمها رنگهای سرد و آرامبخش را میبیند بهتر است گوشها نیز متناسب با محیط از موسیقی همین حس را دریافت کنند.
محیط و شهر و فرهنگی که در آن مشغول هستید : در استانهای ترکنشین ایران نمیتوان آهنگ لری پخش کرد و در استان سیستان و بلچستان هم نمیتوانند کافهها و رستورانها آهنگ ترکی پخش کنند. حتی اینکه کجای تهران هم باشید در نوع موسیقی که پخش میکنید موثر است. پایین شهر با نقاطی که بالای شهر تعریف شدهاند تفاوت بسیار دارند.
چنانچه نسبت به پخش موسیقی در کافه دیدگاه خوبی ندارید، در واقع موسیقی خوب نشنیدهاید تا نظرتان تغییر کند. یک روز تمام هم حتی اگر وقت بگذارید تا یک لیست خوب از آهنگ های مناسب کارتان پیدا کنید، باز هم کم است. حتما موسیقی در کافه یا رستورانتان پخش کنید و برای انتخاب نوع موسیقی و نوع تجهیزات پخش موسیقی دقت کافی به خرج دهید.