کمکس
در دنیای گستردۀ قهوه، ابزار های عصاره گیری قهوه هم گسترده اند و صد ها ابزار و روش برای عصاره گیری آن اختراع شده اند که هر کدام که وجه تمایز و ویژگی های شگفت انگیزی داشتند، به صنعت جهانی هدیه شدند و در بیشتر نقاط دنیا مورد استفاده قرار گرفتند.
در این میان، کمکس ابزاری است که می توان گفت در میان تمامی قهوه دوستان قرن بیست و یک شناخته شده و عموماً محبوب است.
« کمکس (chemex) نام تجاری قهوه ساز دستی است که در سال 1941 توسط پیتر شلمبوم ابداع شد و در همان سال توسط شرکت کمکس در ایالت ماساچوست آمریکا به صورت صنعتی توسعه یافت. »
شکل ظاهری زیبای کمکس و همچنین ویژگی های منحصر به فردش در دم آوری قهوه، بسیاری از افراد را به سوی خود جلب کرده است، آنچنان که در سال 1958 (تقریباً دو دهه پس از اختراعش) طراحان مؤسسۀ فناوری ایلینوی (یک دانشگاه خصوصی) این قهوه ساز را به عنوان یکی از بهترین اختراع های دنیای مدرن معرفی کردند و یک نمونه از این قهوه ساز در موزۀ هنر مدرن (یکی از مهمترین موزه های هنر های مدرن جهان واقع در شهر نیویورک آمریکا) جای دارد.
وجه تمایز ظاهری کمکس در طراحی انحنا دار و زیبای آن است. ظاهر آن به ساعت شنی بسیار شبیه است و گردنۀ چوبی و تسمۀ چرمی دور آن بر چشم نوازی آن افزوده اند. هدف اصلی از بودن گردنۀ چوبی دور کمکس، این است که پس از دم آوری، جدارۀ شیشه ای کمکس داغ می شود و نمی توان آن را بلند کرد و این گردنۀ چوبی به عنوان عایق عمل خواهد کرد. (مدل های گردنۀ چرمی، پارچه ای و همچنین دسته دار آن هم وجود دارند.)
کمکس در دستۀ روش های عصاره گیری فیلتری-چکه ای دسته بندی می شود. روی مخروط بالایی فیلتر مخروطی کاغذی، پارچه ای و یا فلزی قرار می گیرد و قهوۀ آسیاب شده بر روی آن ریخته می شود. عموماً قبل از ریختن قهوه، یکبار فیلتر را با آب داغ خیس می کنند تا شسته شود و طعم کاغذی و خاکی و یا طعم ماندگی فیلتر های چند بار مصرف پارچه ای و فلزی از بین برود. آب داغ را از درون کمکس خالی می کنند و پس از آن پودر قهوه را می ریزند. آب داغ را بر روی آن می ریزند و صبر می کنند تا چند دقیقه عصاره گیری شود. اگر بخواهیم به صورت تخصصی با آن قهوه دم کنیم به آسانی این گفتن نیست و مراحل،دقیق تر و پیچیده تر می شوند. کمکس توسط شرکت های مختلفی تولید می شود که هر یک بسته به تقاضای مردم و قیمت محصول خود، کیفیت های مختلفی از آن ارائه می دهند. بهتر است برای کافه هایی که روزانه از کمکس بسیار استفاده می کنند، بهترین کیفیتش خریداری شود. بهترین جنس کمکس، شیشۀ شفاف و نشکن است.
بیشتر فیلترهای کمکسی که در بازار هستند 20 الی 30 درصد ضخیم تر از دیگر فیلتر های روش های دم آوری مانند V60 است. همچنین این فیلتر ها چند لایه و تا می شوند. هر چه فیلتر صخیم تر باشد، میزان بیشتری از چربی ها، مواد معطر و کفستول قهوه را به خود جذب می کند که باعث رنگ و طعم شفاف تر نوشیدنی قهوه می شود. ( البته در فیلتر های کاغذی، جذب مواد صورت می گیرد و در فیلتر های پارچه ای جذب مواد قهوه کم است و در فیلتر فلزی هم جذب مواد صورت نمی گیرد. )
بیشتر باریستا ها و قهوه دوستان برای دم آوری به روش کمکس از فیلتر کاغذی استفاده می کنند. جنس، رنگ، اندازه، شکل و نوع تا زدن فیلتر در طعم خروجی قهوه تأثیر گذار است. همچنین اندازۀ فیلتر با توجه به تعداد کاپ کمکس ( سه، شش و نه کاپ ) متغیر است و چون زاویۀ انتهای فیلتر و دهانۀ آن نسبت به طول و عمق آن تفاوت پیدا می کند، عصارۀ نهایی و طعم آن هم در هر یک از اندازه های کمکس متفاوت خواهد بود. در واقع اگر هدف شما دستیابی به قهوۀ تخصصی است، کمکس 3 کاپ را با کمکس 6 کاپ متفاوت بدانید. بعد از هر بار مصرف، درون کمکس را با آب دمای متوسط بشویید تا مبادا سرد و گرم شده و ترک بخورد. توجه داشته باشید که به هیچ عنوان بیرون از کمکس و گردنۀ چوبی و بند چرمی اش را خیس نکنید، چرا که آب و رطوبت دشمن چوب و چرم است.